Din advokat centralt i København

Mangler ved fast ejendom

Det viser sig desværre ofte, at der med nøglerne til et hus eller en lejlighed medfølger nogle skjulte mangler, som køber ikke opdagede under fremvisningen.

Har du opdaget en skade i din bolig, eller har du fundet ud af, at badeværelset ikke er opført korrekt? Det kan fx være et ulovligt badeværelse, der er opført uden vådrumsmembran.

I så fald kan du være berettiget til en erstatning fra sælger, hvis nogle nærmere betingelser er opfyldt.

 

Er der en ejerskifteforsikring?

Noget af det første, du skal undersøge er, hvorvidt der er tegnet ejerskifteforsikring. Hvis det er tilfældet, skal du ikke rette dit krav mod sælger, men i stedet anmelde skaden til ejerskifteforsikring. Vær i den forbindelse opmærksom på, at skadesbegrebet i ejerskifteforsikringen er snævert defineret. Enhver fejl ved boligen er derfor ikke nødvendigvis dækket af ejerskifteforsikringen. I sådanne sager er det klogt at rette henvendelse til en advokat så tidligt som muligt.

 

Hvis der ikke er en ejerskifteforsikring

Hvis der ikke er tegnet ejerskifteforsikring, og det er der ikke ved andelslejligheder og oftest heller ikke ved ejerlejligheder, så kan du rette et erstatningskrav mod sælger, medmindre du købte boligen for mere end 10 år siden.

Hvis der er mangler ved et hus eller en lejlighed, har køberen ret til erstatning eller afslag i købesummen. Hvis manglen er særlig slem, kan køber også hæve købet og kræve købesummen tilbage mod at aflevere nøglerne tilbage til sælger.

Det er dog ikke muligt at få erstatning eller afslag i købesummen, hvis køber kendte til manglen på aftaletidspunktet. Det er heller ikke muligt at få erstatning som følge af sædvanligt slid og udløb af levetid. Endvidere er det vigtigt at rejse kravet hurtigt over for sælger, i det kravet ellers kan bortfalde som følge af passivitet.

 

Hvornår er det en skade i juridisk forstand?

Derudover skal du være opmærksom på, at en skade ikke altid er en mangel i juridisk forstand. Det handler i høj grad om, hvad du som køber berettiget kunne forvente, og hvornår arbejdet er udført. Er der tale om en ældre lejlighed, er du naturligvis ikke berettiget til at forvente at køkkenet f.eks. ikke er slidt. Omvendt hvis stuen er nymalet, er du berettiget til at forvente, at malingen ikke skaller af en uge efter, du har købt lejligheden.

Den anden ting, som du skal være opmærksom på er, hvornår arbejdet er udført. Et badeværelse opført i 1990 uden vådrumsmembran er lovligt, og ikke en mangel i juridisk forstand, mens hvis naboens badeværelse er fra 2003 og opført uden vådrumsmembran, så er der tale om en mangel. Det skyldes, at det i 1990 ikke var et lovkrav at bygge badeværelser med vådrumsmembran, mens det var tilfældet i 2003.

 

Juridisk ekspert rådgivning

Det kan have betydelige konsekvenser, hvis en konflikt om mangler ved fast ejendom ikke håndteres korrekt. For en køber kan det betyde unødigt mange penge, tid og ressourcer på at forfølge håbløse krav, mens en køber omvendt kan risikere at miste et berettiget krav, hvis kravet ikke bliver behandler korrekt.

Vi kan hjælpe dig med at træffe de rigtige valg fra start af. Området er kompliceret og bør kun behandles af eksperter inden for feltet. Mangor Advokater er specialister inden for disse sager og har ført mange sager ved de danske domstole. Vi hjælper dig igennem hele processen.

 

Forsikring dækker advokatomkostninger

For så vidt angår advokatomkostninger til en retssag, så har alle indboforsikringer en retshjælpsforsikring tilknyttet. Det betyder, at du sandsynligvis kan få dækket dine advokatomkostninger af din forsikring.

Giv os gerne et kald på tel. 2980 8791, så vi kan drøfte din sag helt uforpligtende.

Er der fejl og mangler i dit boligkøb?

Vi er eksperter i boligsager og hjælper dig hele vejen til sagen er slut.
Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigt.

Standard CTA
reCAPTCHA
Sender

Du kan få professionel advokatbistand allerede i dag!

Kontakt os

Mangor Advokatfirma
c/o Nexus Advokater
Middelfartgade 15, 2. sal
2100 København Ø
CVR: 35102744

Tel: 29 80 87 91

Om Mangor Advokatfirma

Vi er en moderne advokatvirksomhed bestående af tre højt kvalificerede og specialiserede advokater.

Vi har hvert vores juridiske specialistområde, og er klar til at hjælpe med din sag. Hos os taler vi jura i et sprog, som du forstår.


DATAPOLITIK